Leesclub
19-04-07

boekbespreking: Jan Siebelink “Knielen op een bed violen”

Verslag van de bijeenkomst van de leeskring op 8 februari 2006.

We hebben samen het boek van Jan Siebelink “Knielen op een bed violen” besproken. Er is veel gepubliceerd over dit boek en zijn schrijver, want hij is de winnaar van de AKO Literatuurprijs 2005 geworden.

Over de schrijver:

Jan Siebelink werd geboren in 1938 in Velp. Aan de Bergweg 17 hadden z’n ouders een kleine bloemisterij. Hij groeide op in een “zwaar milieu”. Na de kweekschool studeerde hij letterkunde. Hij heeft veel boeken geschreven.

Het boek.

Jan Siebelink probeert in deze roman zijn vader te begrijpen die zich bekeerde tot het “zwartste calvinisme”. Hij wil weten wat zijn vader heeft doorgemaakt tijdens en na het moment dat God als in een bliksemslag aan hem verscheen. Na deze ervaring veranderde vader Hans Sievez geleidelijk in een stille teruggetrokken man., die zijn gezin en kwekerij langzamerhand verwaarloosde. Het is ontroerend om te lezen hoe de kleine Ruben zijn vader door alles heen bleef steuenen. Hij offerde zelfs zijn zakgeld op om zijn vader in staat te stellen beduimelde 17e eeuwse boeken aan te schaffen. De manier waarop moeder Margje met haar man omgaat is geweldig mooi beschreven. Steeds was er in het gezin de dreiging van de zwartgeklede colporteurs, die uit allerlei hoeken en gaten te voorschijn kwamen. De sterfbedscène is hartverscheurend.

“Knielen op een bed violen” grijpt aan omdat het laat zien dat het geloof, in tegenstelling tot hoe het bedoeld is, mensen van elkaar kan vervreemden. De schrijver rekent niet af met zijn verleden, maar blijft met respect naar zijn vader kijken.

Andere boeken van Siebelink zijn o.a.:

De overkant van de rivier (over zijn moeder)
Mijn leven met Tikker (speelt zich af in Ede e.o.)

De gemeente Ede heeft Siebelink onderscheiden met de medaille van verdienste “als blijk van waardering voor zijn bijzondere prestatie op het gebied van cultuur. Kerk en geloof beschrijft hij met respect. Dit is uniek in de nederlandse literatuur.”

We hebben als leeskring een fijne avond gehad. Een aangrijpend en bijzonder boek.

Giny Tromp Hammenga