404 Error
21-12-09

Boekbespreking :Haar naam was Sarah door Tatiana de Rosnay


Persoonlijk vind ik de Engelse titel mooier. Die dekt meer de lading van het boek.

Ik weet niet waarom voor een andere vertaling is gekozen. Het kan zijn dat er al een ander boek bestaat met die titel. Algemene indruk: Het is een gruwelijk mooi boek. Het boeit van begin tot eind. Knap geschreven. Het verhaal heeft twee verhaallijnen. Het eerste verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereldoorlog. En de andere verhaallijn speelt zich af in deze tijd. Heel knap gedaan hoe de twee lijnen samen komen. Het verhaal is zo echt geschreven dat je soms moeite hebt om je zelf voor te houden dat het verzonnen is. Hoewel helemaal verzonnen is het niet. De duizenden joden die in de 2e wereldoorlog opgepakt zijn door de franse (nb!) politie en bijeengebracht zijn in het wielerstadion is een gruwelijk historisch feit. Vandaar zijn ze gedeporteerd. Dit is een zwarte bladzijde in de franse geschiedenis waarvan nog maar weinig mensen weten.

 

Korte samenvatting:

Verhaallijn 1

De tienjarige Sarah wordt samen met haar ouders en broertje op gepakt tijdens de razzia van juli 1942 waarbij duizenden joden samengebracht werden in Vel d’Hiv. Het wieler stadion. Omdat haar ouders alleen verwachtte dat alleen de mannen opgepakt zouden worden had vader zich verstopt in de kelder. Maar het pakt anders uit. De overijverige politie pakt de hele gezinnen op. Tijdens de huiszoeking weet Sarah haar broertje te verstoppen in een kast. Ze stopt de sleutel in haar zak in de veronderstelling dat ze vast terug zal komen om hem te bevrijden. Ook vader komt vrijwillig tevoorschijn. Ze worden gedeporteerd naar een concentratie kamp. Het boek beschrijft verder de inspanningen en emoties van Sarah die er alles aan probeert te doen om haar broertje te bevrijden.

 

Verhaallijn 2

De journaliste Julia Jarmond krijgt van haar baas de opdracht om een artikel te schrijven over deze razzia. Ze maakt er veel werk van. Gaat opzoek in archieven en vind ook het dossier van Sarah. Ook ontdekt ze een heel goed verborgen en doodgezwegen geheim van haar schoon familie. Ze gaat op zoek en weet uiteindelijk te achterhalen hoe het met Sarah gegaan is na de oorlog en komt in contact met haar zoon. Op blz 188 komen de twee lijnen heel mooi samen. Ik verklap hier niet hoe… Je vraagt je na het lezen van het boek misschien af Hoe dit allemaal kon gebeuren? Waarom deed de franse politie zoiets en waarom deden ze zelfs meer dan er van hen gevraagd werd? Had dit in Nederland ook kunnen gebeuren? Is de manier waarop Sarah dit alles verwerkte reëel en denkbaar? Met wie, van de personen in het boek voelen we ons het meest verbonden? En waarom? Dit boek is een echte aanrader!! Het leest gemakkelijk en vlot. Iedereen van onze leesclub vond het een prachtig boek en dat voor maar €10. Ook een goede cadeautip

Heleen Alserda

© Copyright 2004-2019 IBIHOOGKERK.NL | CONTACT | Dastel